Regelmatig heb ik een bloedneus en dat is het over algemeen niet ernstig, maar wel buitengewoon irritant! Ik stoor mij vooral aan de korstjes in mijn neus en van wat ik in mijn omgeving hoor ben ik niet de enige. Daarom heb ik online onderzoek gedaan naar de oorzaken en symptomen van bloedneuzen en heb ik gevraagd aan mijn vrienden en kennissen welke klachten zij ervaren. Om je te helpen deel ik graag mijn ervaringen met je.

Hoe ontstaat een bloedneus?

Bij het inademen van lucht door je neus droogt het neusslijmvlies uit en kan er korstvorming ontstaan. Door je neus hard te snuiten of in je neus te peuteren kunnen korsten loslaten en kan het onderliggende neusslijmvlies beschadigd raken en gaan bloeden. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde geven ze het volgende advies:

“Om de korstvorming (met of zonder behandeling) voorzichtig tegen te gaan en de genezing van de neus te bevorderen, krijgt u vaak van de KNO-arts voor een paar weken neuszalf voorgeschreven. Breng de zalf 2 tot 8 maal per dag aan met een wattenstokje of met een pink voorzichtig voor in de neus op het neustussenschot.”

Sinds kort heb ik via via een neuszalf ontdekt en ik kan het advies van kno.nl beamen. Na een paar keer smeren was ik van mijn klachten af! De zalf bevochtigt het neusslijmvlies, verzacht korstjes (zodat je deze gemakkelijker kunt verwijderen) en ondersteunt beschadigd neusslijmvlies bij verkoudheid en neusbloedingen.

Natuurlijk kun je ook een bloedneus krijgen door simpelweg je neus ergens tegenaan te stoten.

Kan een bloedneus kwaad?

Een bloedneus kan normaal gesproken geen kwaad, desondanks is het in sommige situaties raadzaam om contact op te nemen met de huisarts:

  • Je hebt herhaaldelijk last van een bloedneus ondanks dat je rustig je neus snuit en niet in je neus peutert
  • Je gebruikt bloedverdunnende medicijnen en je hebt weleens een bloedneus

Waarom hebben ouderen vaker last van een bloedneus?

In mijn omgeving heb ik veel ouderen gesproken die regelmatig last hebben van een bloedneus en ik vroeg me af hoe dit kon. De website thuisarts.nl geeft aan dat dit komt doordat oudere mensen door slijtage zwakkere bloedvaatjes hebben. Om het neusslijmvlies te beschermen kan een neuszalf uitkomst bieden.

Heb ik iets over het hoofd gezien? Of heb jij nog andere tips? Laat het me weten via emma@volopgenieten.nu zodat ik deze tips kan toevoegen.


Emma
Blogger