Sinds mijn 12e heb ik problemen met hooikoorts. Ik ben niet de enige thuis, ook mijn broers en mijn vader hebben deze vervelende allergie. In totaal heeft 38% van de Nederlanders soms last van hooikoorts. De eerste boompollen bloeien al in januari of februari, terwijl de eerste graspollen vaak vanaf mei door de wind verspreid worden. Je kunt daarom het hele jaar hooikoortsklachten ervaren.

Wat kun je doen tegen een hooikoortsallergie?

Mijn hooikoorts aanvallen werden zo hevig dat er een moment was dat ik minder kon genieten van het leven. Daarom heb ik mezelf twee jaar geleden in het ziekenhuis laten testen op allergieën. Uit de testen kwam naar voren dat ik zwaar allergisch ben voor boompollen en huisstofmijt. Door een aantal aanpassingen in huis, nieuwe medicatie en immunotherapie gaat het nu een stuk beter met me.

#1  Maak je huis allergievrij

Stofzuig regelmatig in huis en houd ramen en deuren gesloten. Wil je toch een raam open zetten dan is het verstandig om horren te plaatsen die stuifmeel tegen houden. Veel mensen met een hooikoorts allergie hebben ook andere allergieën. Omdat ik last heb van een huisstofmijtallergie heb ik op advies van de KNO-arts verschillende maatregelen getroffen. Zo heb ik mijn lakens en kussenslopen ingeruild voor speciale hoezen en ik heb mijn vloerbedekking vervangen door laminaat. Nog steeds moet ik vaker dan een gemiddelde Nederlander mijn huis schoonmaken, maar mijn allergieën heb ik nu beter onder controle.

#2  Start met immunotherapie

Op basis van de test die ik heb gedaan in het ziekenhuis stelde de KNO-arts voor om te starten met immunotherapie. Bij immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie aangepakt. Sindsdien krijg ik maandelijks, in kleine hoeveelheid, de stof toegediend die in boompollen en huisstofmijt een allergische reactie veroorzaakt bij mensen. De bedoeling is dat mijn lichaam gewend raakt aan deze stoffen. Over het algemeen duurt immunotherapie 3 tot 5 jaar. Mijn KNO-arts verwacht dat ik nog minimaal twee jaar bezig ben. Een lange periode en uit ervaring weet ik dat je niet altijd zin hebt om naar het ziekenhuis te gaan, maar als je daarna fatsoenlijk door je neus kunt ademen is het de tijd waard.

#3  Gebruik neuszalf

Ik ervaar in de maanden februari tot en met juni de meeste klachten. Dit uit zich in niesbuien, loopneuzen en een verstopte neus. In het verleden gebruikte ik alleen pilletjes en een neusspray met antihistaminica, totdat ik een tijd geleden door een collega geattendeerd werd op een neuszalf. Nu gebruik ik zowel een neusspray als een neuszalf. De vettige substantie van de neuszalf houdt de pollen tegen en de neusspray met antihistaminica onderdrukt de allergische reactie. Hierdoor heb ik minder last van jeuk, een loopneus en tranende ogen. ’s Ochtends als ik uit bed kom smeer ik de zalf in mijn neus en ’s avonds herhaal ik dit. Op een slechte dag smeer ik vaker.

#4  Ga op vakantie naar zee

In het voorjaar en aan het begin van de zomer zijn de klachten bij mij het ergste. Laat dat nou net de periode zijn waarin ik vaak op vakantie ga. Daarom kies ik voor een vakantie aan zee. Aan zee zit er veel minder stuifmeel in de lucht dan bijvoorbeeld op het platteland.

#5  Ga op de juiste momenten sporten

Ik ben echt een sportliefhebber, maar op een slechte dag heb ik weinig zin om actief te zijn. Mijn klachten nemen vaak gedurende de dag geleidelijk toe, waardoor ik genoodzaakt ben om in de ochtend te sporten. Logisch, want in de ochtend zitten er in verhouding minder pollen in de lucht dan op een ander moment. Op hooikoortsalert.nl kun je het weerbericht zien in combinatie met de mogelijkheid tot pollen in de lucht bij jouw in de buurt, echt super handig!

Wil jij weten of je last hebt van een allergie en meer handige tips bij hooikoorts? Doe hier de hooikoortstest.


Isa
Fulltime mommy