De kans is zeer groot dat terwijl jij dit leest je last hebt van een flinke verkoudheid. Net zoals ik enkele dagen geleden. En ondanks dat ik toch wel een vrij actieve schrijver/blogger ben in de medische wereld, ging ik zelfs Googlen, wat ik kan doen bij een kop vol snot, loopneus, keelpijn, hoesten…

6 dagen verkoudheid

Via Google kwam ik diverse websites met allerlei tips en tricks tegen die ik ook al duizend keer had gezien of gehoord. Dus heb ik maar besloten om een dagboek bij te houden van mijn verkoudheid en geëxperimenteerd met diverse tips die ik online heb gevonden. Hieronder het overzicht van het verloop van mijn verkoudheid:

dag 1: Klein beetje een loopneus
dag 2: Mijn loopneus stopt nooit meer (neus is rood & schraal van niezen)
dag 3: Waterige neus is voorbij, nu zit alles vast met dik snot
dag 4: Twijfelachtig
dag 5: Pas op voor een zere keel!

Dag 1: Klein beetje een loopneus

Eigenlijk voel je het hier al aankomen, iedereen om je heen snottert en niest en opeens moet jij ook rennen om een tissue te pakken en je neus te snuiten. Je voelt dat je neus begint te kriebelen, je moet niezen en af en toe voel je een waterdruppel naar beneden roetsjen, wacht maar tot morgenochtend…

Mijn tips voor dag 1:

 • Massaal weerstand inslaan, fruit en groentes
 • Je afspraken voor morgen afzeggen haha!
 • Zachte zakdoekjes + vettige crème
 • Neusspray én neuszalf inkopen; neusspray om de neus vrij te maken en neuszalf om het droge neusslijmvlies door het snuiten te beschermen, te bevochtigen en te herstellen.
 • Keelpastilles of keeltabletten
 • Gembertjes en ander gerei om thee mee te maken

Dag 2: Mijn loopneus stopt nooit meer (neus is rood & schraal van snuiten)

Je staat op en denkt: ‘Oh, dat valt best mee, misschien is het toch overgewaaid’. Maar dan een uurtje later begint de ellende. Niezen, niezen en nog eens niezen zo vaak dat je wel een miljoen wensen mag doen met als kers op de taart je neus begint te lopen als een lekkende kraan.

Je probeert je neus te snuiten, maar na 100 verwoede pogingen zijn je neusvleugels helemaal rood en schraal en begin je propjes tissue in je neus te stoppen om de waterval tegen te gaan. Éen geluk, morgen zit alles pot en pot dicht!

Mijn tips voor dag 2:

 • Smeer de binnenkant van je neus in met neuszalf en vervolgens stop je je neusgat dicht met een propje zachte zakdoekjes (let er wel op dat je het propje nog eenvoudig eruit kunt halen, scheelt een bezoek aan de huisarts)
 • Veel blijven drinken, lekker warme thee!
 • Ga toch af en toe een frisse neus halen (hoe vervelend het ook kan aanvoelen)

Dag 3: Waterige neus is voorbij, nu zit alles vast met dik snot

De dag begint zoals gister – heel veel irritatie in de neus. Maar één van je neusgaten gaat langzaam dichtzitten en in de loop van de dag het andere ook. In het begin ben je opgelucht, eindelijk verlost van die rot loopneus. Maar nu voelt het alsof iemand een ballon heeft opgeblazen in je neus en voorhoofd en het snot zit muur- en muurvast!

Mijn tips voor dag 3:

 • Nu is het zaak je neus goed en vaak in te smeren de zalf helpt bij het herstel van de beschadigde neus;
 • Ook kun je een neusspray halen om dit proces te versnellen (dit laat eventueel de slijmvliezen slinken);
 • Blijf lekker veel drinken en zorg ervoor dat het niet zakt naar je keel en longen.

Dag 4: Twijfelachtig…

Dit is een rare dag, je voelt je ergens een stuk beter maar aan de andere kant zit je vol met snot en heb je ook last van een flinke loopneus uit één neusgat. Elke keer dat je een zakdoek vol toetert voelt het als een opluchting. De druk op je voorhoofd is nog steeds aanwezig en in sommige gevallen ook in je kaken.

Een rare bijkomstigheid is de spierpijn in de zijkant van je nek. Daar zitten de spieren die je gebruikt om je neus te snuiten en op te halen.

Mijn tips voor dag 4:

 • Gebruik een vaseline om de schrale buitenkant van neus te verzorgen, blijf smeren met een neuszalf en gebruik eventueel een neusspray om je neus vrij te maken;
 • Zorg dat je lekker hoog ligt met twee kussen in bed en masseer je nek in met wat warme olie (ook lekker ter verlichting vlak voor het slapen).

Dag 5: Pas op voor je keel!

“Ik moet zeggen dat ik me wonder boven wonder (afkloppen) best wel goed voel en mijn neus is al een heel stuk minder verkouden! Nu weet ik uit het verleden, en ik hoop dat ik het dit keer mag overslaan, dat de verkoudheid afdaalt naar beneden met keelpijn en flinke hoestbuien. Ik heb dit geprobeerd in te dammen om heel goed voor mijn ‘slijmvliezen’ in mijn neus, mond en keel te zorgen..”

Mijn tips voor dag 5:

 • Heel veel vocht tot je nemen is key- voor gezonde slijmvliezen. Verder veel gemberthee gedronken en mijn neus blijven insmeren met neuszalf voor het herstel van mijn neus, keelpastilles zo nu en dan en af en toe schepje frisse lucht!

Wist je dat? slijmvliezen en verkoudheid

Op het moment dat je verkouden bent en je neus vol snot zit dan is dat een overproductie van de slijmvliezen in je neus om afvalstoffen naar buiten te werken. Het nadeel is dat je hiermee ook de slijmvliezen in mond en keelholte aantast. Aangezien je neus dicht zit kun je alleen door je mond ademen. Al deze overtollige lucht droogt de slijmvliezen in je mond- en keelholte uit waardoor deze óók hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren. En dat resulteert weer in een zere keel of een flinke (slijm-) hoest.

Heel veel beterschap toegewenst. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie tips, wil je die met mij delen? Stuur ze naar: marjolein@volopgenieten.nu


Marjolein
Lifestyle expert