Iedereen herkent het wel: medicijnen die je één keer hebt gebruikt en daarna over de datum gaan. Immers, als je je weer fit voelt, heb je de medicijnen niet meer nodig. Toch is het fijn om medicijnen op voorraad te hebben zodat je bij een stevige hoest of verkoudheid altijd iets in huis hebt.

Chaos in het medicijnkastje

Als je bij mij het medicijnkastje open deed zag je omgevallen pillendoosjes, doosjes zonder strip en overal losse pleisters. Gevolg: medicijnen raakten over de datum. Daarnaast moest ik altijd een tijdje zoeken voordat ik de juiste medicijnen gevonden had. Slimmer inkopen (kijken naar houdbaarheid en type product) en een betere structuur zorgen ervoor dat ik mijn medicijnen nu sneller kan vinden en dat ik altijd iets op voorraad heb liggen.

Tip 1: Hoestsiroop sticks

Heb je last van kriebelhoest of vastzittende hoest?  Dan raad ik je aan om voor hoestsiroop sticks te kiezen. Geen geknoei, handig voor onderweg en bovenal langer houdbaar. Door sticks te kopen in plaats van een siroop in fles hoef ik niet iedere keer een nieuwe hoestsiroop te kopen na een of twee keer gebruik. Zo bespaar ik geld en heb ik altijd een stick bij de hand als ik last van hoestklachten heb. Bovendien zijn sticks erg praktisch omdat je ze zonder water kunt innemen. Handig voor als je ’s nachts wakker wordt van de hoest of als je onderweg bent.

“Door sticks te kopen in plaats van een siroop in fles hoef ik geen nieuwe hoestsiroop te kopen na een of twee keer te gebruiken. Zo bespaar ik geld en heb ik altijd een stick bij de hand als ik last van hoestklachten heb.” 

Tip 2: Scheid verzorgingsproducten van medicijnen

Zorg ervoor dat flessen shampoo en tubes tandpasta niet in dezelfde lade liggen als jouw medicijnen. Maak bij voorkeur ruimte voor een apart kastje om te voorkomen dat je eerst een half uur moet zoeken voordat je het juiste medicijn hebt gevonden. Ik plaats de medicijnen die bij elkaar horen, zoals verkoudheidsproducten, in plastic bakjes. Zo ligt niet alles door elkaar heen en behoud ik het overzicht. Gebruik bij voorkeur doorzichtige bakjes zodat je de inhoud van het bakje kunt zien.

Tip 3: Bakjes labelen

Deze tip zag ik voorbijkomen op Pinterest; label alle bakjes met medicijnen met de naam van het product, houdbaarheidsdatum en eventuele bijwerkingen. De producten die je niet in bakjes stopt zet je netjes naast elkaar met de merknaam naar voren zodat je precies weet welke producten je op voorraad hebt.

Wat je misschien niet weet, maar wel heel belangrijk is!

Je medicijnen laten rondslingeren in huis is geen goed idee. Zo hebben licht, vocht en temperatuur invloed op de kwaliteit en houdbaarheid van medicijnen. Bewaar de medicijnen daarom op een donkere droge plek waar de temperatuur kouder is dan 25 graden Celsius. Dus niet in de badkamer! Let op: er zijn medicijnen die je moet bewaren in de koelkast.

Doe jij het op een andere manier of heb jij handige tips voor mij? Let me know!


Emma
Blogger