Omdat ik graag weet wat ik eet, ben ik afgelopen jaar met een eigen moestuin begonnen. Het is een echte aanrader! Je bent lekker actief bezig en het enige wat je nodig hebt is zonlicht. Hier heb je alvast een aantal praktische tips.

Hoe start ik mijn moestuin?

Ga voor jezelf na welke kruiden of groenten jij vaak gebruikt met koken. Kies om te beginnen met eenvoudig te telen producten zoals rozemarijn, basilicum, sla of courgette. Het juiste zaaimoment verschilt per product. Over het algemeen kun je hierover in de winkel waar je de zaden koopt voldoende informatie krijgen. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar een tuincentrum. Naast een breed assortiment zaden, kun je hier ook starterspakketten kopen. Ideaal wanneer je rustig wilt beginnen.

Welke ondergrond heb ik nodig?

Zorg voor een egale ondergrond en voorkom dat deze bevroren of te vochtig is. Een goede ondergrond is de sleutel naar een perfecte moestuin! Is het voor jou lastig om de ondergrond te egaliseren? Schaf dan een moestuinbak aan. Deze kun je zelf maken of kopen bij een tuincentrum. Omdat ik een balkon heb, heb ik zelf een moestuinbak in elkaar getimmerd.

Zaai advies voor de moestuin

Neem het zaai-advies op de verpakking als uitgangspunt. Zelf adviseer ik het zaadje zo diep te zaaien als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus wanneer een zaadje 1cm lang is, dan zaai je het 1cm onder de grond.

Hoe moet ik mijn moestuin verzorgen?

Kruiden en groenten hebben regelmatig water nodig, voornamelijk als het droog is. Bij voorkeur gebruik ik regenwater omdat regenwater kalkarm is. Haal ook onkruid weg dat tussen de plantjes groeit.

Hebben zelfgekweekte producten meer smaak?

Believe me: zelfgekweekte producten smaken totaal anders dan bijvoorbeeld groenten en fruit uit de supermarkt. Omdat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, is de smaak van deze producten veel intenser. Ook het gebruik van een stoomoven zorgt voor een optimale smaak.

Wil jij meer tips ontvangen voor de perfecte moestuin? Mail dan naar emma@volopgenieten.nu.


Emma
Blogger